Ten Raticate jest niezły

Sam mam takowego i mi sie podoba jego atak

(ale to i tak nie to samo co moje ukochane Shuppety

). A warp point w sumie swoje miejsce znajdzie w każdego rodzaju decku

. A wracając do Scoop upa, to niestety jest on flipany, ale jak sie nie ma co sie lubi... a odnośnie Clefable, to lepiej stracic 1 nagrode niż 2, prawda

? Ale skoro masz już własne pomysły to działaj

PS. wpadłem na świetne combo dotyczące tego decku! Zamiast Meowth i Persiana wrzuc 4 x Dunsparce z tego samego dodatku! Ma świetny atak Fade out(Znajome, hehe... tak jak Shuppet tyle że za 20...) oraz 4x pluspower. Przed atakiem podkładasz pod niego pluspowerki oraz poketool expert belt. Wychodzi: 20 + 10 za energie, +40 za pluspower, +20 za expert belta = 90 obrażeń co ture. I nie musisz sie już Expertów obawiac, że Cie zabiją, bo wracają Ci do ręki razem z pluspowerami. Strategia o niebo lepsza od moich Shuppetów, bo masz zapas special Darkness energy, którymi możesz ładowac dunki. Już chyba wiem na czym będę grał, gdy dp wyjdzie z formatu... a co ciekawe, wymaga energii colorless, więc może siedziec sobie w każdym rodzaju decku(świetny na Spiritomba! Możesz podłożyc pod niego cyclone energy, a wtedy Spiritomb ucieka z active'a i jego power nic Ci nie robi)
I dlatego zamieszczam kolejny deck typu Fade out

2x Dunsparce HGSS
1x Shuppet PL
1x Banette PL
4x Unown R LA
2x Uxie LA
4x Crobat G PL
2x Unown Q MD
1x Mr. Mime MT
4x PlusPower
2x Professor Oak's new theory
4x Pokédex HANDY910is
4x Poké Drawer +
4x Poké Blower +
4x Super Scoop Up
4x Team Galactic's Invention G-105 Poké Turn
2x Expert Belt
2x Great Ball
2x Warp Point
2x Speed Stadium
1x Luxury Ball
4x Pokemon Collector/Roseanne's Research
2x Call Energy
1x Cyclone Energy
1x Psychic Energy
O niebo lepszy od Donka Shuppetowego, bo łatwo można kontrolowac, którego pokemona zaatakujesz(co prawda przeciwnik sam wybiera, który z bencha ma wyjśc jako active, ale jest pomocny na przykład przy takim Spiritombie, albo gdy na ławce siedzą potężniejsze poki). linia Shuppeta wsadzona na wypadek ataku mewtwo lv X). Call Energy ułatwia wynajdywanie odpowiednich poków. Pokemon Collector działa podobnie jak Rozanka. Gdy używamy special energy, traci ona nieco swej mocy, dlatego używam Collectora. Aczkolwiek może się przydac do znalezienia tej jednej psychic energy, więc warto zastanowic się nad proporcją PC:RR - 3:1 lub 2:2 zależnie od upodobań. Oak został wrzucony na wypadek nadmiaru kart w dłoni(pamiętamy jednak, że zanim go użyjemy, to podkładamy pod Dunsparce lub shuppeta nasze pluspowery, expert belt i używamy kart, które chcemy jeszcze użyc w tej turze)